La cultura a la UCI

LaUnió en obres
Font: Facebook de La Unió Santcugatenca

La situació que estem vivint és nova per tothom. Menys per la cultura. La cultura, en crisi de qualsevol mena, sempre és la primera sacrificada i la darrera en recuperar-se. I és que la novetat d’aquesta crisi global és que l’epicentre és sanitari. Altres vegades aquest centre era econòmic (com en la crisi de 2007) o social (com la Guerra Civil). Les crisis transversals que afecten la societat a tots els nivells sembla que tenen la predilecció de començar per la cultura.

El primer sector damnificat va ser el cultural amb el tancament de cinemes, teatres, agrupacions… A La Unió ho estem vivint en primera persona. No podem desenvolupar la nostra activitat cultural amb normalitat: ni teatre, ni dansa, ni bastoners, ni coral, ni boixets, ni esplai… A La Unió confiem en totes aquelles persones que ens fan confiança per la nostra activitat, però també pels valors que representem i el patrimoni immaterial que representa la cultura per la vila de Sant Cugat. Ara més que mai “la unió fa la força” i confiem en fer pinya com a entitat i amb les altres entitats.

Es pendran les mesures suficients? Es farà a temps?

Un daltabaix com aquest hauria de servir d’excusa per reposicionar els malendreços. Com la cultura. Un sector que políticament només s’ha fet servir per fer bandera. La incertesa de si es prendran mesures per salvar la cultura ens fan patir. Es pendran les mesures suficients? Es farà a temps? I més veient que es prioritza el rendiment econòmic a la salut de les persones. Primer els diners. Després les vides. I en aquest posicionament la cultura deu ser en darrera posició.

Contràriament a la política i molt (però molt!) esperançadorament ha sigut una de les primeres coses que la població ha posat en valor. Aquests dies, molta gent ha dedicat el seu temps a cuidar-se físicament i mentalment. I també a la cultura. Quanta gent al vostre voltant ha dit “jo porto tota la crisi desenvolupant un nou model de negoci” o “jo ja no sé què més fer per augmentar la productivitat“. La gent està dibuixant i pintant, fent música, cuinant (visca la cultura gastronòmica!), llegint, veient pel·lícules i sèries… Així doncs potser ens hem de replantejar si la cultura no és un bé de primera necessitat que hem de cuidar i protegir.

També podeu llegir l’article al web del NacióSantCugat, on es va publicar el 17 d’abril. Aniré penjant tots els articles del NacióSantCugat en aquesta categoria. I si voleu en podem parlar i intercanviar opinions a Twitter.

Scroll to Top