Carnaval i empoderament

Gall del Carnaval de Sant Cugat
Foto: Verònica Vall Martín, 2020.

El Carnaval de Sant Cugat és una mostra de que la participació pública fa que la gent es senti seva la vila. I les Gitanes en són, també, un grandíssim exemple. Sant Cugat ha de seguir invertint en activitats de participació pública. 

Segons l’Associació Internacional per la Participació pública (IAP2) hi ha cinc nivells de participació: informar, consultar, involucrar, col·laborar i empoderar. Informar pretén mantenir la ciutadania informada amb dades objectives per permetre l’entesa, les alternatives, les oportunitats d’una situació. Consultar és, bàsicament, rebre retroacció sobre anàlisis o decisions. Involucrar implica treballar directament amb la població per procurar que les seves aspiracions i interessos són entesos i considerats. Col·laborar és incloure la població en tots els aspectes de la presa de decisions, fins i tot  en el desenvolupament i identificació de l’acció preferent. Empoderar és, simplificadament, deixar la decisió completament a la població i, des de l’organització (pública o privada), ajudar en la implementació d’aquesta.

Participació, associacionisme i esforç

Crec que el Carnaval és un molt bon exemple d’empoderament. L’associació de persones individuals que, amb més o menys suport de l’administració, aconsegueixen fer una festa massiva tan participada i participativa. I no és tasca senzilla. Una setmana d’actes per a tots els públics, mantenint tradició i augmentant l’interès. Cada any creix un xic, els actes es van adaptant i la població se’ls fa seus. El Ball dels Estirats i la Baixada del Gall ja són actes cabdals de la festivitat i fa deu anys ni existien. O el propi Gall, que va costar Déu i ajuda tenir-lo, però que un cop va arribar ho va fer per quedar-se i consolidar-se.

Això si, com tota activitat participativa necessita compromís i feina per a que arribi a bon port. I per això hi ha persones que sacrifiquen hores de feina i, sovint, en horaris intempestius per fer que tantes activitats funcionin, creixin, mutin i millorin. I aquesta tasca de la gent del casc groc i les dessuadores roses, és una passada! Gràcies.

Gràcies també a tota la gent que participa del Carnaval de Sant Cugat, de totes les  altres maneres possibles: donant suport, col·laborant o participant. Gràcies per mantenir Sant Cugat com una vila viva i demostrar que la participació pública té un sentit. I està clar que encara es pot millorar molt: sempre es pot millorar. Per això des d’aquí us animo a participar del Carnaval i de la seva organització, és una tasca preciosa i segur que us rebran amb els braços oberts!

També podeu llegir l’article al web del NacióSantCugat, on es va publicar el 26 de febrer. Aniré penjant tots els articles del NacióSantCugat en aquesta categoria. I si voleu en podem parlar i intercanviar opinions a Twitter.

Scroll to Top