L’efecte Jimmy Jump

Jimmy Jump

Dilluns passat dia 16 de desembre del 2019, publicava al NacióSantCugat aquest article sobre la similitut de les accions de Jimmy Jump i la política:

Recordeu en Jimmy Jump? Aquell espontani que saltava amb barretina per interrompre actes, majoritàriament, esportius (i Eurovisió) però que ho feia sense cap objectiu concret. La primera vegada diria que va ser a la final de l’Eurocopa 2004 entre Grècia i Portugal per tirar una bandera del Barça a Luis Figo. Va obtenir un ressò mediàtic tan gran que, bàsicament, ho va fer un cop i un altre fins que ja cansava.

Malauradament, tinc la sensació, que l’esperit de Jimmy Jump s’està apoderant de la política. La banalització de la política és un fet. Ara sembla més un reality que qualsevol altra cosa. Per exemple, les xarxes i la revolució digital han fet que rebem tants impactes mediàtics al dia que ja no ens valen opinions llargues. Si és massa llarg, passem a (o rebem) la següent. Per tant, ara volem cosetes curtes, picadetes i clares.

No hi ha fons, ni cal

Tant li fa si el que es diu és veritat, o no (d’aquí l’auge de les fake news), poques persones paren a contrastar. Tant li fa si el que es diu és una exageració o si es treu de context, no hi ha temps per explicar-ho tot. Tant li fa si es relacionen conceptes deliveradament perquè semblin causals, total, no caldrà donar explicacions. Minut de glòria, atraure l’atenció i au. A les xarxes, i en política, sembla que val tot. No hi ha fons, ni cal. Qualsevol forma que aporti focus mediàtic és vàlida.

Hi ha qui interromp cada dos per tres el ple per preguntar a la Secretària si s’està complint l’ordenament municipal, tot i saber-ho: minut de glòria. Hi ha qui converteix una protesta sobre l’emergència climàtica en una crítica a una persona o govern concret, tan li fa: no cal donar explicacions. Em recorda molt a en Jimmy Jump, al final ja cansa. 

També podeu llegir l’article al web del NacióSantCugat. Aniré penjant tots els articles del NacióSantCugat en aquesta categoria. I si voleu en podem parlar i intercanviar opinions a Twitter.

Scroll to Top